Wednesday, September 30, 2009

#10 cinta ialah menghargai




a moment to remember




Sejauh mana kite menghargai org sekeliling???

Soalan nie pun aku sendiri tak leh jawab. Sebab…..adakalanya tanpa kite sedar..kita mengabaikan orang yang kita sayang…… cinta,kasih dan sayang ….bende yang sgt penting dlm hidup…. Tapi..ape yang paling penting???? Menghargai…… sejauh mana pun kite pergi..sejauh manapun kita berlari….tapi kalau tak menghargai ape yang kita ada…..tak menghargai ape yang terjadi……….. hidup tak bermakna.

Dulu……en.tunang selalu ckp camtu.. aku keras kepala..aku bangkang.. aku cite…semua impian aku… aku nak kaya…nak bantu keluarga…nak bantu org ramai……nak itu..dan nak ini…

Tapi..ape en.tunang jwb bile aku tny ??? die kate….abang nak hidup sederhana….abang tak nak kaya….. sebab……abang takot..bila kaya nnti abang lupe… abang takut..bila kaya…….kite akan kejar duit…. Bende2 sekeliling n depan mata terabai……

Tapi aku????

Tetap bangkang. Aku kate…….kalau takde duet….susah jugak.. sebab…..dunia sekarang dah berubah. Sedangkn nak masuk tandas pun bayar. Bila ada duet..kita boleh tolong orang…. Kita boleh buat orang gembira….. dan pastu…..encik tunang senyum je……

Dan…

……………

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

……………………………

Masa berlalu….

…………………….

…………….

…………..

……..

Dan sekarang…tepat jam 246 pagi, 1 october 2009, aku baru faham. Ape yang encik tunang cakap selama ni. Menghargai ape yang berlaku adalah perkara yang paling penting………

Ape yang buat aku sedar???

Ntah……

Tadi..kepala rase berat sgt… trus bukak external harddisk…. Explore.. dah lame tak godek2….. dan tertarik tengok satu cite……memang giler aku nangis… memang sedih.. tapi tak tau la kalau korg tengok nagis or tak…. Tapi aku….memang nangis.

A MOMENT TO REMEMBER

Tu la tajuk cite die. Ape perasaan korang kalau orang yang korg sayang hilang ingatan??? Langsung tak ingat ape2 pasal korang….. macam plain….kosong……. segala kekayaan yang korang ade……adakah bermakna?? Menyesal tak korang? Sebab………..bila time bersama dulu…egoist merajai diri…..tak pernah pun korang nak mengaku dengan sejujurnya perasaan korang………… abaikan die….dan segala2 nya…..

Ape yang akan jadi????? Memori yang terpadam……. Macam cpu computer celup dlm air sirap…… semua data ilang………. Ape yang nak kite buat???? Ucap ‘I love you’ sekarang jugak? Cakap ‘aku sayang kau’????? I miss you…? Padahal…bende tu dah tak bermakna pun… sebab……data kite dlm fikiran die dah tak de…

kawan…kekasih, mak, abah, abang, adik, cikgu2……..

agak2...

Kalau salah seorang yang rapat dengan kite…..

Tetibe lupe ingatan @ dh takde…………..

Satu perkataan yang boleh aku kate……………..

Kte akan menyesal

sebab…. Time ingatan die ade….. dan yang paling penting….time die ade… kite kurang menghargai die……

A MOMENT TO REMEMBER……

Satu cerita yang aku suggest kan untuk korang tengok…… hayati.. dan hargai…. Selagi die masih ingat kat kita……selagi die masih ade……












#9 kesibukan melanda diri


aku???

hm...majlis tinggl x sampai 2 bulan....

tapi...

kad kahwin...

tak siap2 lagi...

assignment plakk...

berlambak22...

semuanye atas kesilapan sendiri......................

salah aku....

leka....

tertunda....tunda...

natijahnye............................

merana diri......


.
..
.....
........
...........
.......................
.................................
.........................................
................................
............................
......................
...............
...........
......
...
..
.

tapi.....aku cube wat ape yang perlu....

bende yang patut didahulukan....
kene aku dahulukan....

1.tidoo....(hehe...wajib)
2.siapkan assignment
3. siapkan kad kahwin ( hujung minggu nie wajib balik kg... siapkan. bukan sunat dah..)
..............
...............
..............
..............
................
.............
.............

cume satu yang aku harapkan sekarang

KETENANGAN...

KETENANGAN dr illahi........




Saturday, September 19, 2009

#8 isteri....boleh ke aku>>???

huhu......salam untuk semua.....

and yang paling penting..

SALAM AIDILFITRI UNTUK SEMUA

hmm..taun nie...sedih. hmm...entah..mybe sebab terasa taun last smbut aidilfitri sebagai anak dara.... hmm..taun depan..dah..tanggungjawab laen plakkk.. untuk suami.....

dan akuu.....

dah ready ke???
are u ready lina>>????

hmm....entah la.... nk kate ready..mcm x . nak kate x mcm ready..

bukan ape...aku x leh terime word berpisah dengan keluarga.. aku memang jenis family oriented... aku memang manje ngn family.... n famiy aku pun manje ngn aku.. dat why walau sibuk mane pun...aku lari dr gombak ke tg krang tiap2 minggu.

kenape aku rase mcm nie>>???

hmm..entah la... blurr...

padahal..encik tunang aku org tg karang gakkk....hmm..cume laen kg je.. die pun tau aku nie jenis manje ngn family... hm..tapi kenape aku rase sedih eaa..????

1.nnti aku x leh nak balik sesuke hati.....kene tanya suami
2.perkara pertama ialah suami. mkn pakai die...dan family yang kedua... hm..waaaaaaa
3.kene masak sahur untuk die....waa..dah la nk bgn sahur pun aku malassss....waaa
4.nnti dah kene pk pasal keluarga sendiri...sewe umah ke....ape ke... waa......mals nye nk pk
5.selalunye....balik ujung minggu aku tito kat umah..sebab stay up kat studio siapkan projek... mak abah pun dah bese sgt ngn aku.... tapi..bile kawen sokkk....hhmm....boleh lagi ke???
6.tup2 kalo ade baby mcm mane???? aku x nak extend study..tapi aku nk gak baby.......hmm'
7.boleh ke kalo aku nk manje2 ngn family lagi??????
8.................
9.............................
10...........................................


hm......tapi..yang paling penting....aku sayang sgt encik tunang.... aku nk hidup bersama die..susah senang bersama..... tapi..aku takuttt.... boleh ke aku jadi isteri yang baikk>>>?? atau pun...... aku nie dah boleh jadi ISTERI ke>>????

hmmm.......
...................................
............................................
..................................................
............................................
...................................
...........................
...................
............
.........

1001 persoalan bermain di fikiran.....

OHH ENCIK TUNANGGG...HMMM......

Tuesday, September 15, 2009

#7 cincin nikah sayang

waaa..ni perkara yang paling mmeningkan. hmmmm....nk tau.. aku suke tengk lelak pakai cincin. nmpk hensom lg bergaya...

huhu..tny encik tunang...." yang, nk cincin x??? " lalu encik tunang pun kate...ok je... tp kalo tak pkai jgn marah tau..... abg x berape selese....."

waaa........cmne nie


hmm...dok diam2..pk sat........

.....................
...................................
.............................................
........................................................

1

2

3
.............................

SET!!!!

hahah...akn ku hadiahkan cincin untuk die... x kisah la die nk pakai or x... yang penting...saye akan hadiahkn untuk awak sayang....

heheh.......

dann..yang penting..ni saat yng penin pale lg.... yang mane satu design yang cntik??? hahha..padan muke sayee.....












#6 inai @ henna

now talking about henna

haha...bende yang paling aku suke pakai..

KENAPE????

HEHEH....SEBAB nmpk cantik.... merah2 gitu...

since aku kecik g ku suke pakai. la nie....time nk nikah,....menggaatal plak nk design yang ngengada... adoiiii...aku memang ngengada.. ish....penin kepala guwe....

nie ade sket contoh... x ingt amek dr mane... tp ape2 pun..tq pd empunya2 gmbr yang aku grab ea....

jap... before tue.....inai nie byk gk benefitnye,,,\

untuk zahir n batin.... n jugak rawatan psycology..

design for henna...taraaaa..........

hmm....sape nk wt kn untuk aku??? hmm..nmpk gaye kene la den memujuk makcik2 aku.... heheheh.. ting!! ting!!!! muncul mentol kat kepala






tu
n



#5 teraSA bahangnye


salam semua....]]

hari nie aku kat umah. still membzkn diri ngn assignment yang berlambak + kemas umah + brg2 preparation untuk wedding. haaaa!!! bleh bayang x betapa berserabutnye kepala aku. hp pun mati. bateri dah kong dr hari jumaat ari tu...... huhu...nk cas malas... terase mcm nk cas pun x sempat.

hidup aku kebelakangan nie...tito jam 2 or 3 pg. bgn sahur, pastu tito alek. celik2 je...wat duty mcm bese.... hmm....mcm2 perasaan ade..

adik aku tanye... "kak, berdebar x nk kawen??" huhu...debar2 ??? hmm...entah.... nk debar pun x sempat sebab preparation siap g. ade la dlm 30% ... adoyaiiii....amne aku nk cekau lg 70 % tu??? adoiiii........

hmm......mlm td wat culculation. waaa....byknye kuar duet..... mati la ku....... hbs l wet hantaran.. cmne nih????? hmm.........bleh x kalo x yah bersanding??? nikah je?? huhu....jimat hantaran... bleh simpan.....untuk kegunaan future aku n encik tunang,,,, tapi...nnti ape org kate... adoiii.......
lagipun......alu pn nak gak... nk merasa bersanding... waa...kn sekali aeumur hidup...

huhu...ni la yang dikatakan kehendak hati yang menyusahkan.... agama kite sendiri hanye mewajibkan nikah n kenduri sikit2 je.....kn??? kan>>>???? heheh.....tapi aku???

hmmm.....sabooorr......dugaann..
tapi ape yang aku katakan....

untuk MISI NOVEMBER 2009 nie....aku akan tetap ngn tema aku...heheh

memenuhi kehendak, cantik, jimat... hahahha..part hujung tu mesti ade... almaklumla...... student. heheh.....

encik tunang.....hari nie sye rindu awak.... mekacik untuk almond london n kek buah yee... heheh....habis 1/3 balang almond london tu aku bedal dah.. hahah......sedap seyhhh

orait la.....aku pk satu2 ea.. betul gak kate encik tunang....mane leh wat sume dlm satu mase... mau giler jdnye...

makk...mekacih mak.. sentiasa tolong ina............ mak aku nie kn..kreatif tau.. die suke bende2 seni nie... hmm...saaayang makk!!

soo....ape yang aku nk wat sekarang????? hmm,,,ok.. menggoogle gmbr. tok cari idea... oraittt...here we gooooo!!! !



Sunday, September 13, 2009

#4 mission memburu baju impian



ngah ukur..... hhahaha..terasa geli hati plakk..heheh


heheh....sempat gak posing



pinggang plakk..hahahah





dan...ni koleksi yang aku suke.. heheh....tapi aku punye wedding x la cmnie.... bajet x berapa nk ade,,, hehhehe









haha.. sabtu...hari yang paling giler.... huhuu.....mcm2 jadi..

dAN......aku yang paling giler sebab mengerahkan tenaga ncik tunang saye untuk g ke butik andaman tu... ( haha....cri tg karang saje...senang cite..)

nak tau..cmne baju impian aku>?????

haha..entah la... aku nie rambang mate.... kalo bleh sume nk pakai... time kat tempat tu..aku try sume baju yang ade... heheh..memang gile... sampai orang tu penin pale... heheh.... nasib la kak oiii....


really like this picture.. huhu..so sweettt..

wedding in purple??? heheh.....my mission...

Saturday, September 12, 2009

#3 cuti raye @ keje berlambak

huhu.......jumaat lepas...trus chow r uia. heheh.....rumah menantiku...... sape yang amekk???? hhehehe.....en.tunang yang tercinta.

hmm...dan yang paling penting..memang gile2 punye keje berlambak... tengok2 je...konpem korg pusing kepala.. hahahhaha

hmm..tapi..ape2 pun....kene COOL>> hehhe///.... ( yeke bleh cool??? bikan dah nanges ari tu ngn encik tunang>>>??? hehhe..tu nanges sket je...)


hmm..tapi..bab preparation kawen.....

cameramen-DONE
andaman-done
kad kawen-DLM PROCESS WAT
cenderamata- DALAM PROCESS WAT
set bilik tidoooo- ALREADY BOOK

ha...tu je progress setakat nie..... untuk hari yang ke???? hahaha..x mo kire.. nnti makin menggelabah.... x mooo....

Wednesday, September 9, 2009

#2 pengantin yang terurus

salam... saye jumpe artikel nie dari blog

http://majlisimpian.com

best... bace la... huhu...satu ilmu untuk lina....

thanks goes to the owner of this blog. heheh..saye amek ilmu ea....

Jadilah Bakal Pengantin yg Ter-Urus!

Thursday, May 7, 2009 10:12

Bila dibaca tajuk post ini, terasa seperti ada nada ke”serius”an di situ. Ya, memang benar! Ini sewius…! Sebagai individu yang bergelar bakal pengantin, anda seharusnya menjadi seorang yang benar-benar TER-URUS.

Apa yang ingin saya fokuskan pada hari ini ialah, terurus dari sudut perancangan majlis perkahwinan. Apabila kesemua gerak kerja persiapan majlis; diatur, disusun, serta direkod secara tepat dan sistematik, InsyaAllah, anda akan menjadi bakal pengantin yang sentiasa ceria, cool, dan boleh mengukir senyuman sepanjang masa. :)

Oleh sebab itu, pada hari ini saya ingin menunjukkan 2 teknik untuk merekodkan segala aktiviti & pencapaian persiapan majlis perkahwinan anda.

Teknik #1. Sistem PemFAILan

Ini adalah salah satu kaedah tradisional yang saya kira masih relevan dengan zaman sekarang. Sebelum memulakan sebarang gerak kerja majlis perkahwinan, seharusnya anda menyediakan satu fail khas yang hanya digunakan untuk tujuan majlis perkahwinan ini. Samada anda membelinya, atau mungkin anda boleh gunakan stok yang sudah ada di rumah anda.

Mungkin ada yang tertanya-tanya, apakah dokumen yang perlu disimpan dalam fail ini?

Dokumen-dokumen tersebut ialah :

  • Aturcara majlis
  • Senarai semak (checklist)
  • Kalendar
  • Senarai tugas
  • Penyata duit masuk - keluar
  • Lakaran lokasi majlis
  • Lakaran baju pengantin
  • Senarai vendor
  • dsb

Bagaimana pula dengan jenis fail yang sesuai untuk tujuan ini?

Anda akan menjumpai pelbagai jenis / rupa fail di pasaran. Namun, jenis yang saya syorkan mempunyai 2 ciri-ciri berikut:

  • Mudah ditambah / dikurangkan bahan yang tersimpan di dalamnya
  • Mudah dirujuk apabila diperlukan

Salah satu contohnya adalah seperti ini:

unv20761_1_1unv31411_1_1

Apa yang perlu anda lakukan seterusnya ialah, membahagikan dokumen yang anda telah simpan mengikut kategori masing-masing. (Contoh kategori adalah seperti yang telah disenaraikan di atas).

Untuk memudahkan lagi rujukan di masa hadapan, pastikan anda mempunyai halaman index yang menyenaraikan mukasurat bagi setiap kategori atau penanda (bookmark) pada setiap kategori yang telah anda sediakan. Contoh penanda yang mudah adalah seperti ini:

bookmark
Ok, sekarang fail anda telah pun siap. Sekiranya anda adalah seorang yang bermotivasi apabila melihat sesuatu yang cantik, hiaskan cover fail anda dengan gaya & kreativiti anda sendiri. Mungkin dengan mengikut tema perkahwinan atau tema romantis dsb.

Dengan menyediakan fail yang mempunyai sentuhan peribadi, anda akan lebih bersemangat untuk membuat persiapan perkahwinan tatkala terpandang fail ini. Saya selalu buat tips ini untuk menaikkan semangat sendiri :)

Teknik #2. Menggunakan Perisian Komputer dan Internet

Sekiranya komputer merupakan sebahagian daripada hidup anda, adalah logik sekiranya anda dapat menggunakannya untuk mengatur perancangan majlis perkahwinan. Antara bahan bantu yang boleh anda gunakan adalah seperti:

  • Ms Excel : Anda boleh gunakannya untuk merekod dan menganalisa bajet serta jumlah tetamu yang akan hadir ke majlis perkahwinan anda. Selain itu, anda juga boleh menggunakan kalendar digital yang disediakan oleh mereka untuk merancang aturan gerak kerja anda.
  • Email : Untuk berhubung dengan syarikat-syarikat perkhidmatan perkahwinan atau ahli keluarga dan rakan-rakan yang terlibat dalam persiapan majlis anda. Kelebihannya ialah, akaun email boleh menyimpan semua rekod-rekod perbincangan yang telah dipersetujui oleh anda dan pihak yang terlibat.Adalah lebih baik , sekiranya anda membuka satu akaun email yang khas untuk tujuan majlis perkahwinan sahaja. Ia dapat mengelakkan email penting anda, bercambur baur dengan email-email yang kurang penting untuk majlis ini.
  • Google Reader : Anda boleh menggunakannya untuk menyimpan dan mengemaskini semua maklumat yang anda peroleh daripada internet secara otomatik. Sangat mudah dan efektif. Anda harus mencubanya. (Untuk mempelajari cara menggunakannya, klik di sini)

Terdapat banyak lagi kaedah pengurusan melalui komputer dan internet, tetapi cukuplah kiranya saya perkenalkan 3 kaedah ini sahaja. Ketiga-tiganya adalah kaedah paling asas dan sangat mudah digunakan (terutama sekali untuk orang yg “terror” IT..macam saya :P )

Walau apa pun, anda boleh memilih salah satu daripada dua cara ini, atau anda juga boleh menggunakan kedua-duanya! Ia sangat bergantung kepada cara hidup dan keselesaan anda.

Ketahuilah bahawa, perancangan majlis perkahwinan yang sistematik, akan menaikkan peratusan keberangkalian bahawa majlis anda nanti akan berjalan dengan lancar. Bak kata orang jawa,

If you fail to plan, you plan to fail

#1 hati dan perasaan

counting..... 66 days

before my big day.

21 november 2009 perasaan???? mix..... berserabut...cacamarba...... encik tunang....sila tenangkan saye... wuuuu...wuuu..

dan

new step..huhu

baiklah...mulai sekarang...saye akan berjanji ngn diri sendiri...everyday.....kuar satu entry... wajib.. until my wedding day... hmm..now....tinggl

66 hari sahaja..... maka.....66 entry mulai sekarang.... gooooo!!!!!!!!!

KEPALA BERSERABUT

WA........KEPALA BERSERABUT. TERLALU BANYAK KEJE. HMM..TAK TAU MANA SATU NAK WAT DULU..... LEPAS RAYE...8 ASSIGNMENT KENE SUBMIT.

WAA....RASE NAK NANGIS.....

mane plak mase nak pk about wedding...

really under pressure;....

hm..tp/////..........entah.... buat mase sekarang....... about wedding.....is
NO KOMEN...

hm...priority sekarang study. tapi...date wedding bulan 11. huhu...21 nov. 19 nov plak last paper... waaa....mau berasap kepala....


tolonggggg..
tolong................

Sunday, September 6, 2009

kad kahwin on process






salam semua. hm.....da lam x online. sibuk sikit kebelakangn nie.

hmm...projek..studiooo..assigment


adoiii...mau penin pape..

disamping kesihatan yang x berape menizinkan untuk bergerak cergas kebelakangan nie.....
namun masih bersyukur.... Allah kurniakan nafas untuk ku berdiri...

heheh..hm...lina nak cite pasal kad kawen.. nape ea?? hahah..sebab...dlm proses wat sebenarnye...


nah,,,tengok la process nye.. hehe





suke tengok kad2 ni..hmm...cantikk knn..tapi giler punye mahall... xpe2222... lina wat sendrey ea... hahahha..jgn gelakkn tau/// nnti dah siap lina tunjukkn.heheh


h